טיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD)
תוכן העניינים
מהי הפרעת קשב וריכוז?
הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות היא הפרעה נוירו-התפתחותית, שתסמיני הליבה שלה הם קשיי קשב וקשיי ריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות.
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית המאופיינת בקשיי קשב, היפראקטיביות ו/או אימפולסיביות החורגים מהמצופה לגיל ולרמת ההתפתחות של האדם. התסמינים משפיעים על התפקוד היומיומי בתחומי חיים שונים כמו למידה, עבודה ויחסים בינאישיים.
אנשים עם ADHD עשויים להתקשות בהתמקדות במשימות, בארגון וניהול זמן, ובשליטה על דחפים. ADHD מאובחנת לרוב בילדות, אך יכולה להימשך גם לבגרות.
אבחון הפרעת קשב וריכוז: בדיקת QEEG
ממחקרים רבים עולה כי שעורי הצלחת הטיפול בנוירופידבק במקרים של ADHD (הפרעת קשב וריכוז) הינם גבוהים ביותר – מעל 85%, ומביאים לשיפור ניכר באיכות חיי המטופל ומשפחתו הכולל הפסקת נטילת טיפול תרופתי, עלייה בבצועים האקדמיים והחברתיים ויכולת ארגון ושליטה גבוהה מאד.
אחת הסיבות המרכזיות לאחוזי הצלחה גבוהים אלו הינה ביצוע בדיקת QEEG לפני תחילת הטיפול, המאתרת במדויק את המקור לקושי ממנו סובל המטופל ומאפשרת התאמת תוכנית טיפול אישית.
איתור מדויק זה מונע קבלת טיפול לא מותאם ועל כן הטיפול אינו גורם לתופעות לוואי המוכרות משיטות טיפול אחרות.
סימפטומים נפוצים של קשב וריכוז
הסימפטומים המיוחסים לADHD מתחילים בגיל הרך וממשיכים בבגרות. בחלק מהמקרים ADHD לא מוכרת או מאובחנת עד שהאדם מתבגר.
התסמינים להפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים עשויים להיות פחות ברורים כמו תסמיני ההפרעה אצל ילדים. אצל מבוגרים למשל ההיפראקטיביות עשויה לרדת, אך המאבקים עם אימפולסיביות, חוסר שקט וקשיים לתת תשומת לב עשויים להמשיך. התסמינים השכיחים אצל הסובלים מהפרעות קשב וריכוז הם:
- נטייה להסחת הדעת בקלות
- חוסר מנוחה ושקט
- נטייה לאבד דברים בתדירות גבוהה
- זקוקים לתזכורות כל הזמן
- מתקשים להתאזר בסבלנות או לחכות בתור
- אצל ילדים – מפריעים הרבה במהלך שיעור בכיתה
- הרגשה של תסכול
- משתעממים מהר
- נטייה לשכוח מטלות שהם צריכים לבצע
- קושי בהתמקדות או ריכוז בביצוע משימות
- נטייה מוגברת להסחת דעת
- קושי לשבת בשקט
- נטייה להפריע לאנשים בזמן שהם מדברים
חשוב לציין כי התסמינים תלויים בסוג ה-ADHD שיש לאדם. על כך נדון בהרחבה בשורות הבאות.
סוגים של הפרעות קשב וריכוז ADHD
נהוג לסווג הפרעות קשב וריכוז ל-3 סוגים שונים:
- ADHD של העדר קשב – כפי שניתן להבין מהשם, אנשים עם סוג זה של הפרעת קשב וריכוז מתקשים מאוד להתמקד, לבצע הוראות או לסיים משימות. מומחים טוענים שילדים רבים עם הפרעת קשב מסוג זה עשויים שלא לקבל אבחנה מתאימה, מכיוון שהם אינם נוטים להפריע בבית הספר או במסגרות חינוכיות אחרות. סוג זה שכיח ביותר בקרב בנות עם ADHD.
- ADHD של היפראקטיביות (פעלתנות יתר) – אנשים עם סוג זה של הפרעת קשב מראים בעיקר התנהגות אימפולסיבית והיפראקטיבית. זה יכול לכלול הפרעה לאנשים בזמן שהם מדברים ללא יכולת להמתין לתורם. למרות שחוסר קשב אינו מהווה מרכיב דומיננטי בהפרעת קשב זאת, אנשים עם הפרעות קשב וריכוז המתאפיינות בהיפראקטיביות ואימפולסיביות עשויים גם הם להתקשות להתמקד בביצוע משימות.
- ADHD משולב – זהו הסוג הנפוץ ביותר של ADHD. אנשים עם סוג משולב של הפרעות קשב וריכוז מציגים סימפטומים של חוסר קשב והיפראקטיביות כאחד. אלו כוללים חוסר יכולת להתמקד, נטייה לאימפולסיביות ורמות פעילות ואנרגיה מעל הנורמה.
סוג הפרעת הקשב והריכוז עמה אתה או ילדך מתמודדים, הינו בעצם ביטוי חיצוני של מה שמתחולל בתוך מוחו של האדם, כאשר אזורים שונים ותדרים שונים של גלי מוח מבטאים סוג אחר של ההפרעה.
טיפול בטכנולוגיית נוירופידבק מתבסס על שוני זה בין האנשים ומאפשר טיפול מותאם למוחו של האדם.
חשיבות הטיפול בהפרעת קשב וריכוז ADHD
בעוד שכולנו חווים קשיי ריכוז מדי פעם, אנשים עם ADHD מתמודדים עם אתגרים אלה באופן תדיר ואינטנסיבי, מה שמשפיע משמעותית על חייהם.
ADHD לא מטופל עלול להוביל לקשיים משמעותיים:
- בילדים: בעיות בלימודים, קשיים חברתיים ובעיות התנהגות.
- במבוגרים: קשיים בתעסוקה, ביחסים בינאישיים ובניהול חיי היומיום.
אבחון מוקדם וטיפול מתאים הם קריטיים. טיפול יעיל יכול לשפר משמעותית את איכות החיים, שכן הוא מסייע בפיתוח אסטרטגיות התמודדות, שיפור יכולות הריכוז והארגון, ומאפשר את מימוש הפוטנציאל האישי של האדם בכל תחומי החיים.
אולי יעניין אותך גם: טיפול באפילפסיה
ההשפעה של הפרעות קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים
אצל ילדים, ADHD משפיע באופן ניכר על חווית הלמידה והתפקוד בבית הספר. ילדים עם ADHD מתקשים להתרכז ולהקשיב בכיתה, להשלים מטלות ושיעורי בית, ולעתים קרובות מציגים הישגים אקדמיים נמוכים מהפוטנציאל האמיתי שלהם. התנהגותם עשויה להתאפיין בהיפראקטיביות ואימפולסיביות, מה שמקשה על שמירת כללי התנהגות בכיתה ובבית.
במישור החברתי, ילדים עם ADHD עלולים להתקשות ביצירת ושמירת חברויות, ולהיות מועדים להתפרצויות רגשיות ולקונפליקטים עם חברים. הקשיים המתמשכים עלולים לפגוע בהערכה העצמית שלהם, ולהוביל לתחושות של כישלון ותסכול. בנוסף, ילדים עם ADHD עשויים לחוות קשיים במיומנויות מוטוריות, בעיות שינה, וקושי בוויסות רגשי.
חשוב לציין כי השפעות אלו יכולות להשתנות מאדם לאדם, וטיפול מתאים יכול לסייע משמעותית בהתמודדות עם האתגרים הללו ובשיפור איכות החיים.
הפרעת קשב וריכוז במבוגרים
הפרעת קשב וריכוז ADHD משפיעה על מבוגרים במגוון תחומי חיים. בתחום התעסוקה, מבוגרים עם ADHD עשויים להתמודד עם קשיים בניהול זמן, עמידה בלוחות זמנים וביצוע משימות מורכבות. הם עלולים לחוות דחיינות כרונית ולהתקשות בשמירה על מקום עבודה לאורך זמן. ביחסים בינאישיים, ADHD יכול להוביל לקשיים בתקשורת, הקשבה ושמירה על מערכות יחסים ארוכות טווח, עקב נטייה לאימפולסיביות ולחוסר קשב.
בריאותם הנפשית של מבוגרים עם ADHD עלולה להיפגע, עם סיכון מוגבר לחרדה, דיכאון ותחושות של חוסר הערכה עצמית. בנוסף, קיים סיכון מוגבר להתמכרויות שונות, שעלולות להתפתח כמנגנון פיצוי.
טיפול בקשב וריכוז ללא ריטלין: שיטת נוירופידבק
טיפול בקשב וריכוז ללא ריטלין שונה מטיפול בקשב וריכוז בריטלין ודומיו, והוא מביא לשינוי קבוע בפעילות המוחית ולחוסר תלות בגורם חיצוני.
טיפול בטכנולוגיית נוירופידבק אינו טיפול פולשני, מוכח מחקרית ומביא לתוצאות הנשמרות לאורך שנים רבות.
אנו מקבלים עדויות ממטופלים רבים כי גם שנים רבות לאחר סיום הטיפול, הישגיו נשמרים ואיכות החיים הולכת ועולה.
אנו במכון א"מ הדרך משתמשים בטכנולוגיית נוירופידבק ומאמינים בשילוב של הטיפול המסורתי עם טכנולוגיה מודרנית מתקדמת. בזכות הניסיון הרב שצברנו במכון במהלך שנות הפעילות, הבנו כי עבודה מערכתית הינה הדרך הטובה ביותר לפתרון הבעיה.
אנו עובדים במקביל גם עם המטופל וגם עם משפחתו, ובמידת הצורך גם עם צוות בית הספר, על מנת להגיע לתוצאות ולשיפור מקסימלי. טכנולוגיית הנוירופידבק אינה פולשנית או מערבת נטילת תרופות כלשהן, והשפעתה נבדקה ונבדקת באופן תדיר במחקרים מבוקרים בכל רחבי העולם.
מזהים תסמינים אצלכם או אצל ילדכם? היום יש לזה פתרון! צוות המומחים שלנו ידעו לאבחן, להכין תכנית טיפול ספציפית לכל מטופל ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר.
לייעוץ ראשוני חינם התקשרו עכשיו: 072-3313007